Телефони: (048) 701 40 70 (094) 953 70 70

Електронна пошта: krohaodua@ukr.net

Харчові волокна

Харчові волокна

Для чого людині потрібні харчові волокна?
А скільки ХВ в вашому раціоні?
Я Вам допоможу

Харчові волокна (ХВ) – це частина їжі, що належить до групи вуглеводів.
На відміну з інших вуглеводів – це «незасвоювані вуглеводи», тобто, вони не перетравлюються ферментами, але вступають у взаємодію з бактеріями кишківника.
Вони не є джерелом енергії – не містять ккал!

ХВ бувають розчинні та нерозчинні.


Розчинні ХВ легко розчиняються у воді, перетворюються на гель, який обволікає стінки кишківника.
Гелеподібна субстанція є живленням для корисних бактерій!
Від якісної роботи бактерій залежить здоров’я.
Розчинна клітковина перешкоджає всмоктуванню простих вуглеводів.
А це не допускає стрибків глюкози крові!
Пам’ятайте, що фрукти набагато корисніші за соки.
Розчинні волокна: деякі геміцелюлози, глюкани, пектини, камедь, карагенани, резистентні крохмалі, інулін, які містяться в основному у фруктах та овочах, у бобових культурах, водоростях, картоплі та зернових.

Нерозчинні ХВ – не перетравлюються ферментами, не розчиняються у воді.
Контактуючи з рецепторами кишківника, покращують його перистальтику.
Змішуючись із їжою – розпушують його.
Притягують воду, розчиняють, обволікають продукти метаболізму та виводять їх.
Нерозчинні волокна: клітковина, лігнін, деякі геміцелюлози, що містяться у зернових продуктах, особливо у «цільнозернових».


Висновок:

  1. Для якісної роботи організму (не лише кишечника) потрібні у певній частці як розчинні, і нерозчинні волокна.Просто тому, що для отримання повного ефекту від їх властивостей дуже важливо не тільки вживати їх у достатній кількості, а й щодня дбати про різноманітність джерел їх надходження в організм!

Норма волокон:

  • За даними EFSA
  • Діти після 1 року – 2 г ХВ
  • Дорослі 25-30 ХВ


Вплив на організм:
ХВ впливають на організм по-різному.
Є групи людей з особливо чутливим ШКТ, у яких ПВ можуть викликати негативну відповідь.
Але вживати їх мають усі!
Що робити?
Зміна харчування людини має бути поступовим.
Це найголовніша умова!


Потрібно:

  1. Оцінити скільки клітковини в раціоні
  2. Визначити як вона розподілена протягом дня між їжою
  3. Поступово додавати продукти в кожен прийом
kroha_new phone