Про кип’ячену воду

ЩО НЕ ТАК ІЗ КИП’ЯЧЕНОЮ ВОДОЮ?
Записатися на прийом
«Не пий кип’ячену воду, вона ж мертва!» – чули?
Звідки ростуть ноги у міфа?
Ідея про «мертву» воду зазвичай зводиться до трьох пунктів:
- Кип’ятіння вбиває не лише шкідливі, а й «корисні» бактерії.
Але! у водопровідній воді з-під крану корисних бактерій практично немає.
Її основна небезпека — це якраз патогенні мікроорганізми (наприклад, кишкова паличка), які кип’ятіння успішно знищує.
Це його головне та неоціненне завдання! - Під час кип’ятіння випаровуються корисні мінерали (кальцій, магній).
Так, тут є частка правди, але дуже маленька.
Дійсно, частина солей кальцію та магнію випадає в осад (це та сама накип на стінках чайника).
Але! Кількість цих мінералів у воді спочатку незначна, щоб серйозно впливати на наш організм.
Основну їх частину ми отримуємо з їжі (овочів, круп, горіхів, молочних продуктів), а не з води. - Погіршується структура води.
Це твердження лежить в області псевдонауки.
Жодних наукових доказів того, що кип’ятіння необоротно «псує» структуру води, не існує.
Користь та шкода кип’ятіння
✅ Реальна користь:
- Знезараження. Це головний плюс.
Кип’ятіння – це найпростіший та найнадійніший спосіб вбити більшість вірусів, бактерій та інших небезпечних мікроорганізмів. - Зменшення жорсткості.
Тимчасова жорсткість води знижується за рахунок випадання солей в осад. - Вивітрювання хлору.
Під час кип’ятіння частина вільного хлору, що використовується для дезінфекції водопровідної води, виходить.
⚠️ Реальні недоліки (про які і справді варто знати):
- Концентрація солей.
Якщо воду кип’ятити багаторазово (доливати в чайник знову і знову), то концентрація нелетких домішок (наприклад, солей важких металів) може трохи підвищуватися.
Рішення просте – не кип’ятіть одну й ту саму воду багато разів, регулярно мийте чайник від накипу. - Зниження кисню.
Дійсно, під час кип’ятіння розчинений у воді кисень вивітрюється. Але для людини цей факт не має критичного значення. Ми отримуємо кисень з повітря, а не з води.
Для довідки – кисневі коктейлі, якими годують дітей у садочку – міф))
Тож пити чи не пити?
Однозначно пити!
Кип’ячена вода — це безпечна вода.
Стежте за якістю вхідної води та за чистотою вашого чайника.
Будьте здорові